Programok

Kentridge és körei - Topor Tünde és Winkler Nóra páros vezetése

Ismerős és egész idegen alakok táncolnak körbe-körbe minket, különös tárgyakat tartanak magasba, de van, hogy csak kezüket lóbálva mozognak a fúvószenekar mágikus dallamaira. Kentridge filmje megigéző, beszippantó, sűrű és hosszan hat. Hogy ki ez a mindig elegáns humanista ezzel a világhírű életművel, és hogy mennyire sokféle, néha otthonos, néha egzotikus rétegből állnak a munkái – erről mesélünk. 

Kentridge rendhagyó tárlatvezetés - Nemes Csaba intermediális művész, festőművész előadása

William Kentridge animációival először 1997-ben Kasselben a Documentán találkoztam, és rögtön beléjük szerettem. Nemcsak a filmek felvállalt politikussága, hanem az animáció sajátos értelmezése is lenyűgözött. A filmidőbe vetett rajzok saját keletkezésük kockánkénti rögzítésével (átrajzolás, radírozás) segítették a történetmesélést, melynek eredményeként egy új, eleven filmnyelv született. Az utóbbi évtizedekben Kentridge egyre monumentálisabb és komplexebb formákban meséli tovább történeteit, melyeknek ugyanakkor továbbra is a rajzok a kiindulópontjai. William Kentridge munkássága azért is fontos számomra, mert a rajzot és az animációt, mint műfajt magam is többször választottam érzékeny történetek ábrázolásához.

Nemes Csaba intermediális művész, festőművész, a Pécsi Tudományegyetem Képzőművészeti Karának intézményvezetője. 

Dátum: 2022. november 17. 18:00

JÁTSZD VELEM A TÁNCOD - MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK WILLIAM KENTRIDGE LÁGYABBAN JÁTSZD A TÁNCOT C. VIDEÓINSTALLÁCIÓJÁHOZ

Ajánlott korosztály: 4-6. évfolyam

Álljunk fel egy kicsit az iskolapadból, és mozgassuk meg elgémberedett tagjainkat! Ahogy a mű címe is mutatja, a tánc egy fontos motívuma Kentridge videóinstallációjának. Épp ezért mi is ennek mentén elemezzük majd az alkotást. Megnézzük, milyen szerepet szánt Kentridge a táncnak, beszélgetünk az alkotás hátteréről és mondanivalójáról. Templomi és harci táncokat próbálunk ki, dobogunk és forgunk, a mozdulat nyelvén (is) feldolgozva a művet.

 

FEKETE/FEHÉR - MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK WILLIAM KENTRIDGE LÁGYABBAN JÁTSZD A TÁNCOT C. VIDEÓINSTALLÁCIÓJÁHOZ

Ajánlott korosztály: 9-12. évfolyam

Fények és árnyékok, élet és halál, géppuskával táncoló balerina… Kik ezek a megállás nélkül vonuló alakok? Hova tartanak? Hogyan lehetséges szavak nélkül is időkön és országhatárokon átívelő történeteket zsúfolni egy 15 perces videóba? Kentridge művét a benne feszülő kontrasztok és ellentétek tükrében vizsgáljuk meg, társadalmi és kulturális kérdéseket érintve, saját asszociációinkat is előhívva beszélgetünk, kapcsolódási pontokat keresünk az ellentétek, valamint a mű és saját környezetünk között.

ÁTJÁRÓ - NINCS IDŐ TÉVUTAKRA

Múzeumpedagógiai foglalkozás 9-12. osztályos diákok számára.

MIndegyikünk útja más és más. Kanyargós, rögös, nyílegyenes, rövid, hosszú...

MIkor rálépünk, még nem tudjuk biztosan, mennyire lesz könnyű, vagy hová vezet majd el minket.

De akármilyen utat is szánt nekünk az élet, a mi döntésünk, hogyan megyünk végig rajta.

AZ ÁRNYVADÁSZAT AFRIKÁBAN – JÁTÉKOS FOGLALKOZÁS- ELMARAD!

A program ELMARAD!

Időszaki kiállításunk záró hetén szeretettel várunk benneteket a videóinstallációhoz kapcsolódó interaktív foglalkozásunkra.
Vajon hogy jelenik meg a fény és árnyék vagy az afrikai kultúra William Kentridge művében? Gyere el szüleiddel, és fedezzük fel együtt a videó rejtelmeit, a játékos foglalkozást követően pedig lehetőségünk lesz egy közös alkotásra művészeti workshopunk keretein belül.

 

William Kentridge kiállítás katalógus bemutatója

Sok szeretettel invitáljuk vendégeinket William Kentridge Lágyabban játszd a táncot c. kiállításához készült katalógus bemutatójára. A kiadványban olvasható Fehér Dávid, a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet igazgatójának, a kiállítás kurátorának tanulmánya, Dragomán György író szubjektív irodalmi reflexiója, valamint maga a művész, William Kentridge jegyzetei a műről. A katalógust Fehér Dávid és Dragomán György mutatja be a közönségnek.

Dátum: november 20. 18:00 órai kezdettel

A részvétel ingyenes, max. 60 főt tudunk fogadni.

Érdeklődés: info@millenniumhaza.hu

Tradicionális afrikai zene Said Tichiti és Mohammed Lamine előadásában

William Kentridge műve egyedülállóságát a sajátos képivilág mellett az unikális zenei aláfestés adja.
Said Tichiti énekes, egy különleges improvizatív előadásban reflektál a műre. Az előadás során a művész szemüvegén keresztül ismerhetjük meg a kiállítást,ahogy az általa előadott tradicionális afrikai zene és ének összefonódása egységet alkot a videóval.
Said Tichiti - Guembri (marokkói tradicionális basszus), Mohammed Lamine - Kora (szenegáli harsfa jellegű hangszer)

Dátum: november 19. 18:15 órai kezdettel

William Kentridge műve egyedülállóságát a sajátos képivilág mellett az unikális zenei aláfestés adja.
Said Tichiti énekes, egy különleges improvizatív előadásban reflektál a műre. Az előadás során a művész szemüvegén keresztül ismerhetjük meg a kiállítást,ahogy az általa előadott tradicionális afrikai zene és ének összefonódása egységet alkot a videóval.
Said Tichiti - Guembri (marokkói tradicionális basszus), Mohammed Lamine - Kora (szenegáli harsfa jellegű hangszer)

Dátum: november 19. 18:15 órai kezdettel