Podcast

NEO podcast - művészetről és társadalmi szerepvállalásról

A sorozat vendégei elismert kortárs alkotók, zenészek, képzőművészek, múzeumpedagógiai és szociális szakemberek, akikkel együtt gondolkodunk művészetről, társadalmi kérdésekről.

Beszélgetés Sándor Ildikóval
Dr. Sándor Ildikó, néprajzjutatóval, a Hagyományok Háza munkatársával arról beszélgetünk, melyek a legszebb karácsonyi hagyományaink, népszokásaink és miért fontos az életünkben az ünnep.
Uploaded: 2022/12/14
Beszélgetés Fülöp Józseffel
Fülöp József animációs filmrendezőt arról kérdeztük, milyen szabadságot ad az animáció egy alkotónak, mi fogta meg az animáció világában és mitől jelentős Kentridge alkotása és a benne látható sajátos animációs technika.
Uploaded: 2022/11/23
Beszélgetés Dr. Nemes Csabával
Dr. Nemes Csaba képzőművésszel, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának egyetemi docensével arról beszélgetünk, hogy mi volt az, ami társadalomkritikai művészet irányában vitte, hogyan reagálhat a művészet különböző társadalmi eseményekre és traumákra illetve mi az, amitől Kentridge kiemelkedik a társadalomkritikus alkotók közül.
Uploaded: 2022/11/14
Beszélgetés Kafiya Said Mahdi-val
Kafiya Said Mahdi Szomáliában született. 14 évesen apja eladta egy idősebb férfinak ezért édesanyja egy embercsempészre bízta, hogy kimenekítse őt az országból. Több éves utazás és megpróbáltatás után jutott el Magyarországra. Azóta sikeres modell. A közelmúltban egy rendhagyó tárlatvezetést tartott a NEO kortárs művészeti térben, ahol saját szemszögéből értelmezte Kentridge művét.
Uploaded: 2022/10/18
Beszélgetés Topor Tündével és Winkler Nórával
Topor Tünde és Winkler Nóra párosának szubjektív tárlatvezetésébe kapcsolódtunk be néhány hete a NEO Kortárs Művészeti Térben. Nekik köszönhetően ismét új nézőpontból ismerhettük meg Kentridge művét, ebből a beszélgetésből pedig az is kiderül, mit is jelent számukra a művészet közvetítése és hogyan kezdődött az évek óta tartó barátságuk.
Uploaded: 2022/10/06
Beszélgetés Fehér Dáviddal
Hogyan születik egy kiállítás? Mi a kurátor feladata? Hogyan reagálhat egy műalkotás a társadalmi folyamatokra? William Kentridge milyen módon tesz ezt More Sweetly Play The Dance/Lágyabban játszd a táncot című videóinstallációjában? Sorozatunk újabb részében ezekről és más érdekes kérdésekről beszélgetünk Fehér Dávid művészettörténésszel.
Uploaded: 2022/09/06
Beszélgetés Dragomán Györggyel
A NEO kortás művészeti térben őszig látható William Kentridge: More Sweetly Play The Dance/Lágyabban játszd a táncot című videóinstallációja. Ennek kapcsán beszélgetünk Dragomán György, íróval, műfordítóval, aki maga is nagy rajongója Kentridge művének. De vajon miért volt rá ekkora hatással ez a mű, amikor évekkel ezelőtt először látta külföldön, hogyan fonódik össze életében az irodalom és vizuális művészet és vajon mik a videóban megfogalmazódó legfontosabb univerzális kérdések? A felvételt Keresztes Szilvia, a Millennium Háza munkatársa készítette.
Uploaded: 2022/07/25
Beszélgetés Tálas Áronnal
William Kentridge: Lágyabban játszd a táncot című videó installációja egy zenész szemével. Tálas Áron, zongorista, zeneszerző augusztus 18-án tart előadást a NEO kortárs művészeti térben a kiállításhoz kapcsolódva. Legújabb podcast epizódunkban Tálas Áront arról kérdeztük, hogy milyen hangzásvilág jellemző az alkotásra, miért szerves része ez a műnek és ő maga zenészként hogyan reflektál majd erre a képzőművészeti alkotásra közelgő előadásában augusztus 18-án este. A felvételt készítette: Keresztes Szilvia, a Millennium Háza munkatársa.
Uploaded: 2022/08/03
Beszélgetés Tóth Adriennel
Az adás vendége Tóth Adrienn, a Mozgásjavító EGYMI (Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény) munkatársa, a Módszertani Intézmény vezetője. Szakterülete a szomatopedagógia, látássérültek pedagógiája. A személetformálás fontosságáról kérdeztük, emellett, hogy mi lehet a sport és a művészet szerepe a mozgáskorlátozott emberek életében. A felvételt Keresztes Szilvia készítette.
Uploaded: 2022/07/06
Beszélgetés German Kingával
Adásunk vendége German Kinga, a Moholy -Nagy Művészeti Egyetem docense, ahol a
kortárs képzőművészet a és participáció témái képviseli. Nevéhez kötődik a MOME Design –és művészetmenedzsment mesterképzés és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem muzeológiai mesterképzés tanterveiben a múzeumpedagógiai és a kultúraközvetítés témáinak beépítése.
Az adás fő témája az Ösvényeinken: Veled című kiállítás, amely a Millennium Háza, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mozgásjavító EGYMI összefogásával és együttműködésében, valamint a Magyar Paralimpia Bizottság támogatásával valósulhatott meg.
Uploaded: 2022/06/13
Beszélgetés Illés Anikóval
Miben rejlik a vizuális kommunikáció ereje? Miért kommunikálunk képekkel? Hogyan reagálhat egy műalkotás egy- egy társadalmi problémára? Erről beszélgetünk a NEO podcast sorozat első epizódjában Illés Anikó művészetpszichológussal. Anikó PhD habilitált egyetemi docens, pszichológus, esztéta. A Moholy -Nagy Művészeti Egyetem Művészet- és Designtanár MA szak programvezetője, az Oktatás a művészeten keresztül - Művészetterápia tanároknak című fejlesztő képzés alapítója és vezetője. Fő kutatási területe általában a művészetpszichológia három fő területére, a művészet megértésének, a kreativitás és a művészetelemzés kérdéseire irányul.
Uploaded: 2022/06/13