Podcast

NEO podcast - művészetről és társadalmi szerepvállalásról

A sorozat vendégei elismert kortárs alkotók, zenészek, képzőművészek, múzeumpedagógiai és szociális szakemberek, akikkel együtt gondolkodunk művészetről, társadalmi kérdésekről.

5. adás
William Kentridge: Lágyabban játszd a táncot című videó installációja egy zenész szemével. Tálas Áron, zongorista, zeneszerző augusztus 18-án tart előadást a NEO kortárs művészeti térben a kiállításhoz kapcsolódva. Legújabb podcast epizódunkban Tálas Áront arról kérdeztük, hogy milyen hangzásvilág jellemző az alkotásra, miért szerves része ez a műnek és ő maga zenészként hogyan reflektál majd erre a képzőművészeti alkotásra közelgő előadásában augusztus 18-án este. A felvételt készítette: Keresztes Szilvia, a Millennium Háza munkatársa.
Uploaded: 2022/08/03
4. adás
A NEO kortás művészeti térben őszig látható William Kentridge: More Sweetly Play The Dance/Lágyabban játszd a táncot című videóinstallációja. Ennek kapcsán beszélgetünk Dragomán György, íróval, műfordítóval, aki maga is nagy rajongója Kentridge művének. De vajon miért volt rá ekkora hatással ez a mű, amikor évekkel ezelőtt először látta külföldön, hogyan fonódik össze életében az irodalom és vizuális művészet és vajon mik a videóban megfogalmazódó legfontosabb univerzális kérdések? A felvételt Keresztes Szilvia, a Millennium Háza munkatársa készítette.
Uploaded: 2022/07/25
3. adás
Az adás vendége Tóth Adrienn, a Mozgásjavító EGYMI (Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény) munkatársa, a Módszertani Intézmény vezetője. Szakterülete a szomatopedagógia, látássérültek pedagógiája. A személetformálás fontosságáról kérdeztük, emellett, hogy mi lehet a sport és a művészet szerepe a mozgáskorlátozott emberek életében. A felvételt Keresztes Szilvia készítette.
Uploaded: 2022/07/06
2. adás
Adásunk vendége German Kinga, a Moholy -Nagy Művészeti Egyetem docense, ahol a
kortárs képzőművészet a és participáció témái képviseli. Nevéhez kötődik a MOME Design –és művészetmenedzsment mesterképzés és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem muzeológiai mesterképzés tanterveiben a múzeumpedagógiai és a kultúraközvetítés témáinak beépítése.
Az adás fő témája az Ösvényeinken: Veled című kiállítás, amely a Millennium Háza, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mozgásjavító EGYMI összefogásával és együttműködésében, valamint a Magyar Paralimpia Bizottság támogatásával valósulhatott meg.
Uploaded: 2022/06/13
1. adás
Miben rejlik a vizuális kommunikáció ereje? Miért kommunikálunk képekkel? Hogyan reagálhat egy műalkotás egy- egy társadalmi problémára? Erről beszélgetünk a NEO podcast sorozat első epizódjában Illés Anikó művészetpszichológussal. Anikó PhD habilitált egyetemi docens, pszichológus, esztéta. A Moholy -Nagy Művészeti Egyetem Művészet- és Designtanár MA szak programvezetője, az Oktatás a művészeten keresztül - Művészetterápia tanároknak című fejlesztő képzés alapítója és vezetője. Fő kutatási területe általában a művészetpszichológia három fő területére, a művészet megértésének, a kreativitás és a művészetelemzés kérdéseire irányul.
Uploaded: 2022/06/13