YAYOI KUSAMA: INFINITY MIRROR ROOMS - PETRÁNYI ZSOLT, MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ ELŐADÁSA kép

YAYOI KUSAMA: INFINITY MIRROR ROOMS - PETRÁNYI ZSOLT, MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ ELŐADÁSA

Yayoi Kusama: Infinity Mirror Rooms I Petrányi Zsolt, művészettörténész, DJ, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori osztály vezetőjének előadása, 20. századi japán zenei blokkokkal kísérve.

Időpont: 2023. február 9. 18:00

Jegyár: 2.500 Ft / fő

Kép forrása: Tate Modern

A művész:
Yayoi Kusamát a kortárs művészet szakírói mint az egyik „leg”-et emlegetik: a leghíresebb japán művész, a legmagasabb áron eladó élő alkotó, aki több különböző médiumban is, mint festészet, installáció, performanceművészet kimagaslót alkotott. Munkáit a világ legjobb múzeumaiban őrzik és mutatják be, sőt, a most 94 éves művésznő együttműködést kezdett a Louis Vuitton házzal, aminek révén az őt jellemző, munkáin felhasznált „pöttyök” a high end fashion világát is meghódították. 

Kusama munkássága: 
a hatvanas években performance-okkal, spontán előadásokkal tűnt fel, amikor meztelen művésztársainak bőrére köröket rajzolt, a pop-art művészeti irányzatot követve. Festményeken, szobrokon puha formákat jelenített meg, amiket installációk méretéig növelt, hogy a néző részese lehessen szürreális képi világának. Művészetét a hetvenes években kisebb érdeklődés övezte, de az azt követő évtizedtől pályája folyamatosan fölfelé ível. Alkotásai sokoldalúak, hol tárgyak, hol olyan alkotások, amelyekbe be lehet lépni, és hatásukkal elvarázsolják a nézőt. Kusama személyisége is meghazudtolja korát: öltözködésével, pop-os külsejével egy divatikonná vált. 

Az előadás:
Yayoi Kusamáról az előadást a londoni Tate Modern béli kiállítása teszi aktuálissá. Az alkotó és művészetének megértését azonban ez alkalommal egy tágabb viszonyrendszerben vizsgáljuk: pályáját követve a japán pop-kultúrák és szubkultúrák világába is bevezetést kap a hallgatóság, ami ahhoz segít hozzá, hogy megértsük, miért karakteres Kusama művészete, honnan ered vidámsága és színes, pop-os képi világa. Beszélünk arról is, hogy a művészek miként jelennek meg a divatvilágban, és hogy Kusama miként vált saját generációjában is kiemelkedővé.

Az előadó:
Petrányi Zsolt, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének előadója. Doktori dolgozatát japán művészet témából írta, több kortárs kiállítást is rendezett a szigetország művészeinek munkáiból. A kortárs művészet fejlődésében mindig figyelmet szentelt a kelet-ázsiai művészet alakulásának, hosszabb időt töltött Japánban, így előadásában olyan információkra számíthatunk, amelyek összefüggésbe hozzák a Japán hagyományos és mai világszemléletet Kusama műveivel.