Videók kép

Videók

WILLIAM KENTRIDGE: LÁGYABBAN JÁTSZD A TÁNCOT - exkluzív tárlatvezetések

Tekintse meg rendhagyó tárlatvezetéseinket Dragomán György, Fehér Dávid, Topor Tünde és Winkler Nóra, Fülöp József és Nemes Csaba tolmácsolásában.

Dragomán György: Az író szemével
William Kentridge - Lágyabban játszd a táncot című műalkotását ez alkalommal nemzetközileg is elismert írónk, Dragomán György mutatta be, aki maga is nagy rajongója a műnek. Szakmájához híven, az irodalom világából reflektált az alkotásra, egy jellemzően közép-európai nézőpontból gondolva tovább a videóban megfogalmazódó univerzális kérdéseket. A szakmai tartalmakat szubjektív kommentárokkal tette színesebbé, így jött létre a videóinstalláció szubjektív értelmezése.
Feltöltve: 2022/07/11
Fehér Dávid kurátor előadása
Fehér Dávid, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze, egyben a Kentridge kiállítás kurátora beszélt a mű keletkezéséről, koncepciójáról, illetve magáról a művészről is. A beszélgetés során sok érdekességet tudhattunk meg Dél-Afrika és az európai kultúra találkozásáról, haláltáncról és Platón filozófiájáról, és még arra is fény derült, mi köze Walt Disney-nek a videóhoz.
Feltöltve: 2022/09/05
Kentridge és körei – Topor Tünde és Winkler Nóra rendhagyó tárlatvezetése
Ismerős és egész idegen alakok táncolnak körbe-körbe minket, különös tárgyakat tartanak magasba, de van, hogy csak kezüket lóbálva mozognak a fúvószenekar mágikus dallamaira. Kentridge filmje megigéző, beszippantó, sűrű és hosszan hat. Hogy ki ez a mindig elegáns humanista ezzel a világhírű életművel, és hogy mennyire sokféle, néha otthonos, néha egzotikus rétegből állnak a munkái – erről meséltünk.
Feltöltve: 2022/10/07
Fülöp József előadása
Fülöp József, a MOME rektora az animáció világából kiindulva vizsgálja Kentridge videóját. Az előadás során a technikai érdekességek mellett arról is hallhatunk, miként szolgálja az animáció egy mű szellemiségét, hogyan lehet alkalmas sokrétű üzeneteket közvetítésére.
Feltöltve: 2023/01/23
Nemes Csaba: Rajz négy dimenzióban
William Kentridge animációival először 1997-ben Kasselben a Documentán találkoztam, és rögtön beléjük szerettem. Nemcsak a filmek felvállalt politikussága, hanem az animáció sajátos értelmezése is lenyűgözött. A filmidőbe vetett rajzok saját keletkezésük kockánkénti rögzítésével (átrajzolás, radírozás) segítették a történetmesélést, melynek eredményeként egy új, eleven filmnyelv született. Az utóbbi évtizedekben Kentridge egyre monumentálisabb és komplexebb formákban meséli tovább történeteit, melyeknek ugyanakkor továbbra is a rajzok a kiindulópontjai. William Kentridge munkássága azért is fontos számomra, mert a rajzot és az animációt, mint műfajt magam is többször választottam érzékeny történetek ábrázolásához.
Feltöltve: 2023/01/23