Aktuális kiállítás kép

Aktuális kiállítás

mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből

2024. február 2. - május 12. MEGHOSSZABBÍTVA MÁJUS 26-IG!

Kurátor: Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója

A mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeum legféltettebb alkotásait vonultatja fel tematikus egységekbe rendezve Budapest új kiállítóhelyén, a NEO Kortárs Művészeti Térben. A városligeti kiállítóhelyen bemutatott tárlat képanyagának kiválasztásakor több szempont is előtérbe került, egyrészről a múzeum gyűjteményeinek legfontosabb képei kerültek olyan összetett szempontoknak megfelelően kiválasztásra, melyek egyben magukban hordozzák a magyar fotótörténet megismerésének lehetőségét, valamint hét tematikus csoport mentén mutatják be a fotográfia műfajainak alkotói attitűdváltozásait a 19. századtól napjainkig. A Mozdulat, A város arcai, az Arcok, a Táj, a Trompe-l’œil, Az erőszak arcai, valamint a Sorsok című fejezetek a művészetek területén már kialakult műfajok mentén szervezik a fotográfiákat, ugyanakkor felmutatnak csak a fotóra jellemző alkotói szemléletmódokat is, mint például a szociofotó, a dokumentarizmus, illetve a fotográfiára, mint médiumra való reflektálás. A tárlaton többek között André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi és Robert Capa legfontosabb munkáival találkozhat a nagyközönség.

copyright MAGYAR FOTOGRÁFIAI MÚZEUM Kertész André Víz alatt úszó Esztergom a Mala uszodában 1917 augusztus 31

 

INTERAKTÍV TÉR

Fontosnak tartjuk, hogy a kiállításokhoz interaktív módon tudjanak kapcsolódni a látogatók,  ez által minél több rétű befogadást biztosítva a számukra.
Interaktív terünk azzal a céllal jött létre, hogy a Neo Kortárs Művészeti Térben megtekinthető fotókiállítást kiegészítve, bemutassa a fényképezés történetét és kulisszatitkait, valamint a különböző fotózáshoz kapcsolódó eszközök működési mechanikáját.
Öt állomásos tárlatunk által vendégeink bepillantást nyernek a fotózás rejtelmeibe, bíztatunk mindenkit, hogy fogjon meg, próbálja ki a kiállított tárgyakat, installációkat.
Állomásaink:
1.    Idővonal
A fotózás fejlődésének főbb állomásai napjainkig.
2.    Camera obscura
A fényképezőgép őseként tartjuk számon, a fotográfia és fotózás további fejlődésére nagy hatással volt, hiszen a későbbi fényképezőgépek ugyanezen az elven működnek, mindössze azzal a különbséggel, hogy a kamerák olyan funkciókkal bővültek, melyek komfortosabbá teszik a fényképezést.
3.    Zoetróp
A zoetróp egy olyan eszköz, melynek forgatásával álló képek egymásutánja egy mozgást, cselekményt rajzol ki. A zoetróp a mozgófilm elődje.
4.    Fényképezőgép
Az állomáson kipróbálhatják a látogatók, hogyan működik egy régi, filmbefűzős, tükörreflexes Praktica fényképezőgép, melyet a Café Analóg biztosított számunkra.
5.    Szelfipont
Látogatóinknak lehetősége van, hogy egy 3 méter magas krétatáblára megalkossák saját hátterüket, majd szelfit készítsenek előtte.
 

ÁLTALÁNOS NYITVATARTÁS

  • hétfő: zárva
  • kedd, csütörtök, szombat, vasárnap: 10.00–18:00
  • szerda:10:30–18:00
  • péntek: 12:00-20:00
  • Pénztárzárás és utolsó belépés: 17.30

JEGYÁRAK

  • Teljes árú belépő: 3800 Ft
  • Kedvezményes belépő: 1900 Ft
  • Belépők online és a helyszíni pénztárakban is válthatók elővételben vagy a látogatáskor. Belépés csak belépőjeggyel lehetséges. Díjtalan belépőt csak a pénztár ad ki a látogatás időpontjában, a jogosultság igazolásával.

TÁRLATVEZETÉSEK
Egyéni látogatók és csoportok számára előre meghirdetett időpontban tárlatvezetések indulnak, ezek időpontjairól honlapunkon tájékozódhat.
 

NEO PODCAST a mélység/élesség kiállításhoz kapcsolódó új epizódokkal

Beszélgetés Hajdú D. Andrással
"A háború és az erőszak mindig is része volt a történelmünknek, ahogy ennek dokumentálása is." Hajdú D. András munkáit az elmúlt tizenöt évben számos rangos magyar és nemzetközi díjjal ismerték el. Cataracta - Múlóban a sötétség c. sorozatából kiállítás is született, a romániai Nagybánya romagettóját bemutató, több éves dokumentációja korábban a Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíjasa lett. Hogyan kerülhet közel egy fotós az emberekhez egy terhelt vagy veszélyes környezetben, mi a motivációja és meddig tart a felelőssége? Erről kérdezzük Hajdú D. Andrást.
Feltöltve: 2024/04/11
Mélység/élesség kiállítás
Főműveivel mutatkozik be a Városligetben a Magyar Fotográfiai Múzeum A Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményének legfontosabb alkotásaiból nyílt kiállítás a városligeti Millennium Háza - Neo Kortárs Művészeti Terében. A Mélység/élesség című tárlaton a legismertebb magyar vagy magyar származású fotográfusok – többek között André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi, Robert Capa – művei mellett 19. századi fotográfusok, világhírű külföldi fotóművészek és kortárs alkotók munkáival is találkozhat a nagyközönség.
Feltöltve: 2024/02/01

mélység/élesség katalógus és múzeumpedagógiai füzet

mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből kiállítási katalógus: 9800 Ft
A katalógus a Millennium Háza - NEO Kortárs Művészeti Tér pénztárában megvásárolható, nyitvatartási időben.

mélység/élesség múzeumpedagógiai füzet 6 – 11 éves gyerekek számára, 500 Ft
A füzetet 6-11 éves gyerekeknek javasoljuk. Szüleikkel együtt és önálló felfedezésre egyaránt, a kiállítás mélyreható megismerésére, beszélgetés indító, kreativitás fejlesztésére, tudás átadására művészetről, fotóról. 
Megvásárolható a Millennium Háza - NEO Kortárs Művészeti Tér pénztárában, nyitvatartási időben.