Ösvényeinken: Veled kép

Ösvényeinken: Veled

Az Ösvényeinken: Veled című kiállítás egy féléves munka eredménye, amely a Millennium Háza, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mozgásjavító EGYMI összefogásával és együttműködésében, valamint a Magyar Paralimpia Bizottság támogatásával valósulhatott meg.
A kiállítás célja, hogy a partnerintézmények társadalmi felelősségvállalásának szellemiségében született (állomásokon) kiállításokon keresztül bemutassa a mozgáskorlátozott gyermekek mindennapjait, és végig vezesse a látogatókat a gyerekek életbe történő kilépéséig, önállóságuk megtalálásáig.

Megnyitó: 2022. május 20., péntek 18:00 óra, Millenium Háza
A kiállítást megnyitja: Kis Péter olimpikon és Biró Hermina, a Mozgásjavító EGYMI tanulója
A kiállítások látogathatók:
Millennium Háza: kedd - vasárnap, 10-18 óra között
Mozgásjavító EGYMI: hétfő - péntek, 9:00 - 16:00 között
A teljes kiállítás megtekinthető: 2022. június 15-ig
Támogatóink: Magyar Paralimpiai Bizottság; MOME Budapest, Elméleti Intézet
Kivitelezés: Dessin Design, Millennium Háza, MOME
Mentorok, Tanárok: German Kinga, Földváry Piroska, Keresztes Szilvia, Tóth Adrienn, Keleméri Dóra
A projektben résztvevő MOME hallgatók:
Asztalos Paula, Bádé Zsófia, Balkó Dorottya Annamária, Bernát Barbara Bianka, Djogni Sédégbé Ábel, Domonkos Lúcia Sára, Emődi Gergő, Eördögh Emília Lola, Faddi Bianka, Fazakas Imola, Fényes Paula, Hegyi Fanni, Horváth Anna Borbála, Horváth Panna, Kereszty Anna Júlia, Krusinszky Kitti, Kulcsár Dávid, Matl Szilárd, Molnár Apollónia, Németh Nikolett, Pilbák Petra, Pusztai Rozina, Sipos Sára, Szabó Márton, Szabó Máté András, Szalai Anna, Szilágyi Anna Magdolna, Ulz Mátyás, Vékony Anna, Velkey Virág Adél.
 

Ingyenes kísérő programok

Akadályok nélkül - parasport bemutató
A Magyar Paralimpiai Bizottság #akadályoknélkül – parasport bemutatója mindenki előtt nyitott esemény, hiszen célja, hogy a társadalmi integráció itt is megvalósuljon. A program keretében az érdeklődők betekinthetnek a testi fogyatékkal élők sportolási lehetőségeibe és kipróbálhatják a számukra adaptált mozgásokat, mint a kerekes-székes curling, boccia, valamint ülőröplabda sportágakat.
A Millennium Házánál megvalósuló parasport bemutatón az érdeklődőknek alkalmuk lesz megismerkedni a Magyar Paralimpiai Csapat tagjaival, akik minden idők második legsikeresebb eredményével tértek haza a tavalyi tokiói Paralimpiai Játékokról.

Elmeséljük! Tematikus tárlatvezetés
Ösvényeinken – Képzeletünkben. A mesék közelebb visznek egymáshoz, megtanítanak az akadályok legyőzésére és belső erőforrásként működnek - gyerekekhez és felnőtteknek egyaránt szólnak.
A Mozgásjavító Intézet, a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem és a Millennium Háza közös projektjének keretén belül a 7.A osztály tanulóival mesevilágot teremtettünk: a kiállításnak otthont adó épületek meselényeiből inspirálódva történeteket írtunk és azok szereplőit a foglalkozások során „életre keltettük”.
A tárlatvezetés résztvevői megismerkedhetnek a kiállítást előkészítő folyamattal és látványos eredményeivel, közelebb kerülhetnek a projektben résztvevő gyerekek személyes történeteihez. Emellett saját meselényeket készítünk, amelyeket ők is beépíthetnek a kiállításba.
A tárlatvezetést a kiállítás négy kurátora, Faddi Bianka, Fényes Paula, Sipos Sára és Vékony Anna Design- és művészetmenedzsment hallgatók tartják.

Családi nap I Tematikus tárlatvezetés

Belső Ösvényeinken I Drámapedagógiai workshop
Naponta harcolunk kisebb-nagyobb akadályokkal - ez természetes. De emellett fontos tudatosítani magunkban, hogy minden egyes nehézség leküzdése erőt és tapasztalatot nyújt számunkra. A kétórás drámapedagógiai workshopon játszunk és alkotunk, közösen gondolkozunk arról, hogy az élet adta kicsi vagy nagy, hosszútávú vagy pillanatnyi akadályokat hogyan léptük át. Kapcsolódunk másokhoz, hogy még több erőt adjunk egymásnak a jövőben ránk váró kihívások leküzdéséhez.

Énképek szövése - Fülöp Tünde tematikus foglalkozása
A közös alkotás alkalmával lehetőség lesz létrehozni egy létra fokait színes átszövő textúrát, amibe mindenki beleszőheti személyes történetének részletét, énjének egy szimbolikus darabját. A társas interakciók által változunk és formálódunk, ezért lehetőség lesz közösen alkotni, beszélgetni, megismerni a szövés alapmozdulatait. Minden egyes beszőtt sorral, felépítünk egy közösen kialakított fejlődési szakaszt.
Fülöp Tünde a hitet és az alkotást tartja a legfontosabbnak. A MOME mesterszakán végzett öltözék és szövött-anyag tervezőként, majd a design- és vizuális-művészet tanár szakon. Jelenleg egy művészeti iskolában tanít és textilművészként tevékenykedik.

ÖSVÉNYEINKEN: VELED. KÉSZÍTETTE: ULZ MÁTYÁS, DESIGN-ÉS MŰVÉSZETMENEDZSMENT SZAKOS HALLGATÓ, MOME
Feltöltve: 2022/06/21