Katalógus kép

Katalógus

A kiadványban olvasható Fehér Dávid, a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet igazgatójának, a kiállítás kurátorának tanulmánya, Dragomán György író szubjektív irodalmi reflexiója, valamint maga a művész, William Kentridge jegyzetei a műről. A katalógust Fehér Dávid és Dragomán György mutatta be a közönségnek.

A katalógus személyesen, a Millennium Háza/NEO Kortárs Művészeti Tér pénztárában megvásárolható, nyitvatartási időben.

Nagyon-nagyon szeretem ezt tizenötperces semmihez sem hasonlítható árnyékmenetet, töltsetek el benne egy kis időt, ha tehetitek és ha van rá egy negyed órátok, biztos, hogy nem fogjátok elfelejteni. Én hat éve láttam előszőr, azóta nagyon sokszor gondoltam rá, hatalmas öröm volt, mikor kiderült, hogy Budapesten is látható lesz, nagyon szivesen irtam hozzá egy esszé-novellát a katalógusba.

Dragomán György

William Kentridge a leges legmagasabban jegyzett művészek közé tartozik. És ennek valószínűleg az az oka, hogy sikerült kialakítania egy olyan egészen sajátságos formanyelvet, ami nagyon messziről felismerhető. Tulajdonképpen az animáció műfajának egy nagyon jelentős megújítója. Sok csatornás videóinstallációkat készít, amelyeken egymásra rétegződnek a rajzolt, animált látványok, illetve gyakran az élő emberalakok, amelyek olykor részévé válnak az animációnak, a fikciónak. Máskor pedig a fikció válik valóságossá ezáltal a játék által. És minden igaz a Lágyabban játszd a táncot alkotásra is.

Fehér Dávid